Ove školske godine 2019./2020. pokrenut je projekt pod nazivom „Djevojčice u STEM-u“ s ciljem da se kod djevojčica sedmih i osmih razreda razvija interes prema matematici i prirodnim znanostima (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics). S obzirom da postoji potreba za stalnim poticanjem i usmjeravanjem djevojčica prema zanimanjima iz ovog područja, a među našim učenicama bilo je zainteresiranih za sudjelovanje, formirali smo četveročlanu ekipu i prijavili se za sudjelovanje. Avantura je mogla započeti…
1. kolo podrazumijevalo je natjecanje u znanju iz četiri predmeta: matematike, fizike, kemije i biologije, a održano je povodom Međunarodnog dana žena. Sastojalo se od 20 problemskih zadataka, pet iz svakog navedenog predmeta. Naše su učenice pokazale upornost i spremnost za suradnju i timski rad, te su svoju školu dolično predstavile.
U 2. kolu, čija je završnica zasada onemogućena, učenice su provele interdisciplinarni istraživački projekt. U suradnji s mentoricom, učiteljicom matematike, dogovorena je tema projekta: Šećer u prehrambenim proizvodima. Cilj je bio istražiti kolika je količina šećera u određenim prehrambenim proizvodima, te stvarnu količinu usporediti s predodžbom koju odrasli ljudi imaju o toj količini. Pošli smo od pretpostavke da ljudi još uvijek nisu svjesni koliko šećera unose hranom u organizam. Anketom smo obuhvatili 50 odraslih ispitanika. Zamolili smo ih da procjene količinu šećera u navedenim proizvodima. Procjenu su vršili u čajnim žlicama (jedna sadrži 4 grama šećera). Rezultati našeg istraživanje su dani u tablici, količine su u gramima:
Proizvod |
Prosječna vrijednost iz ankete |
Stvarna količina šećera |
Jogurt (180 g) |
3.56 g |
8.28 g |
Voćni jogurt (180 g) |
11.24 g |
19.8 g |
Mliječna čokolada (100 g) |
26.8 g |
55 g |
Tamna čokolada (100 g) |
13.16 g |
46 g |
Čaša Coca-Cole (2.5 dl) |
22.8 g |
28 g |
Energetski napitak (2.5 dl) |
22.4 g |
27.5 g |
Čaša soka od jabuke (2.5 dl) |
14.68 g |
26.75 g |
Sladoled na štapiću |
16.76 g |
7.8 g |
Ketchup (100 g) |
10.76 g |
21 g |
Potvrdili smo našu pretpostavku da nismo svjesni koliko unosimo šećera u organizam konzumacijom raznih prehrambenih proizvoda. Jedino je u sladoledu znatno manje šećera od prosjeka procjene naših ispitanika. U svim ostalim navedenim proizvodima je veća količina šećera od prosjeka iz ankete. Vrijedi naglasiti da je među našim ispitanicima samo dvoje bilo svjesno stvarne količine šećera, čak su ju i precijenili, dok svi ostali znatno podcjenjuju količinu šećera u navedenim proizvodima. Ovim putem se zahvaljujemo svim roditeljima i zaposlenicima škole koji su nam pomogli u provedbi istraživanja ispunjavanjem ankete.
Učenice su nakon izračunavanja količine šećera koju sadrži određeni proizvod, istu tu količinu izvagale i fotografirale uz njega, u svrhu vizualizacije i osvještavana o tome koliko točno šećera unosimo konzumacijom tog prehrambenog proizvoda.
Pripremila:
učiteljica matematike Božica Borbaš
« Ožujak 2022 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Stranice srednjih šk... |