preskoči na sadržaj
Šećer u prehrambenim proizvodima

Ove školske godine 2019./2020. pokrenut je projekt pod nazivom „Djevojčice u STEM-u“ s ciljem da se kod djevojčica sedmih i osmih razreda razvija interes prema matematici i prirodnim znanostima (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics). S obzirom da postoji potreba za stalnim poticanjem i usmjeravanjem djevojčica prema zanimanjima iz ovog područja, a među našim učenicama bilo je zainteresiranih za sudjelovanje, formirali smo četveročlanu ekipu i prijavili se za sudjelovanje. Avantura je mogla započeti…

 

1. kolo podrazumijevalo je natjecanje u znanju iz četiri predmeta: matematike, fizike, kemije i biologije, a održano je povodom Međunarodnog dana žena. Sastojalo se od 20 problemskih zadataka, pet iz svakog navedenog predmeta. Naše su učenice pokazale upornost i spremnost za suradnju i timski rad, te su svoju školu dolično predstavile.

 

U 2. kolu, čija je završnica zasada onemogućena, učenice su provele interdisciplinarni istraživački projekt.  U suradnji s mentoricom, učiteljicom matematike, dogovorena je tema projekta: Šećer u prehrambenim proizvodima. Cilj je bio istražiti kolika je količina šećera u određenim prehrambenim proizvodima, te stvarnu količinu usporediti s predodžbom koju odrasli ljudi imaju o toj količini. Pošli smo od pretpostavke da ljudi još uvijek nisu svjesni koliko šećera unose hranom u organizam. Anketom smo obuhvatili 50 odraslih ispitanika. Zamolili smo ih da procjene količinu šećera u navedenim proizvodima. Procjenu su vršili u čajnim žlicama (jedna sadrži 4 grama šećera). Rezultati našeg istraživanje su dani u tablici, količine su u gramima:

 

Proizvod

Prosječna vrijednost iz ankete

Stvarna količina šećera

Jogurt (180 g)

3.56 g

8.28 g

Voćni jogurt (180 g)

11.24 g

19.8 g

Mliječna čokolada (100 g)

26.8 g

55 g

Tamna čokolada (100 g)

13.16 g

46 g

Čaša Coca-Cole (2.5 dl)

22.8 g

28 g

Energetski napitak (2.5 dl)

22.4 g

27.5 g

Čaša soka od jabuke (2.5 dl)

14.68 g

26.75 g

Sladoled na štapiću
(Snjeguljica)

16.76 g

7.8 g

Ketchup (100 g)

10.76 g

21 g

 

Potvrdili smo našu pretpostavku da nismo svjesni koliko unosimo šećera u organizam konzumacijom raznih prehrambenih proizvoda. Jedino je u sladoledu znatno manje šećera od prosjeka procjene naših ispitanika. U svim ostalim navedenim proizvodima je veća količina šećera od prosjeka iz ankete. Vrijedi naglasiti da je među našim ispitanicima samo dvoje bilo svjesno stvarne količine šećera, čak su ju i precijenili, dok svi ostali znatno podcjenjuju količinu šećera u navedenim proizvodima. Ovim putem se zahvaljujemo svim roditeljima i zaposlenicima škole koji su nam pomogli u provedbi istraživanja ispunjavanjem ankete.

 

Učenice su nakon izračunavanja količine šećera koju sadrži određeni proizvod, istu tu količinu izvagale i fotografirale uz njega, u svrhu vizualizacije i osvještavana o tome koliko točno šećera unosimo konzumacijom tog prehrambenog proizvoda.

 

Pripremila:
učiteljica matematike Božica Borbaš


Tražilica



Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji




Jelovnik



Upisi u srednju školu


Kamo nakon osnovne

Časopisi


Savjetodavne linije





preskoči na navigaciju