2020-04-15 10:14:00 Djevojčice u STEM-u (istraživački projekt: Šećer u prehrambenim proizvodima) Ove školske godine pokrenut je projekt pod nazivom „Djevojčice u STEM-u“ s ciljem da se kod djevojčica sedmih i osmih razreda razvija interes prema matematici i prirodnim znanostima (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics). S obzirom da postoji potreba za stalnim poticanjem i usmjeravanjem djevojčica prema zanimanjima iz ovog područja, a među našim učenicama bilo je zainteresiranih za sudjelovanje, formirali smo četveročlanu ekipu i prijavili se za sudjelovanje. Avantura je mogla započeti… 1. kolo podrazumijevalo je natjecanje u znanju iz četiri predmeta: matematike, fizike, kemije i biologije, a održano je povodom Međunarodnog dana žena. Sastojalo se od 20 problemskih zadataka, pet iz svakog navedenog predmeta. Naše su učenice pokazale upornost i spremnost za suradnju i timski rad, te su svoju školu dolično predstavile.
U 2. kolu, čija je završnica zasada onemogućena, učenice su provele interdisciplinarni istraživački projekt. U suradnji s mentoricom, učiteljicom matematike, dogovorena je tema projekta: Šećer u prehrambenim proizvodima. Cilj je bio istražiti kolika je količina šećera u određenim prehrambenim proizvodima, te stvarnu količinu usporediti s predodžbom koju odrasli ljudi imaju o toj količini. Pošli smo od pretpostavke da ljudi još uvijek nisu svjesni koliko šećera unose hranom u organizam. Anketom smo obuhvatili 50 odraslih ispitanika. Zamolili smo ih da procjene količinu šećera u navedenim proizvodima. Procjenu su vršili u čajnim žlicama (jedna sadrži 4 grama šećera). Rezultati našeg istraživanje su dani u tablici, količine su u gramima:
Proizvod Prosječna vrijednost iz ankete Stvarna količina šećera Jogurt (180 g) 3.56 g 8.28 g Voćni jogurt (180 g) 11.24 g 19.8 g Mliječna čokolada (100 g) 26.8 g 55 g Tamna čokolada (100 g) 13.16 g 46 g Čaša Coca-Cole (2.5 dl) 22.8 g 28 g Energetski napitak (2.5 dl) 22.4 g 27.5 g Čaša soka od jabuke (2.5 dl) 14.68 g 26.75 g Sladoled na štapiću 16.76 g 7.8 g Ketchup (100 g) 10.76 g 21 g
Potvrdili smo našu pretpostavku da nismo svjesni koliko unosimo šećera u organizam konzumacijom raznih prehrambenih proizvoda. Jedino je u sladoledu znatno manje šećera od prosjeka procjene naših ispitanika. U svim ostalim navedenim proizvodima je veća količina šećera od prosjeka iz ankete. Vrijedi naglasiti da je među našim ispitanicima samo dvoje bilo svjesno stvarne količine šećera, čak su ju i precijenili, dok svi ostali znatno podcjenjuju količinu šećera u navedenim proizvodima. Ovim putem se zahvaljujemo svim roditeljima i zaposlenicima škole koji su nam pomogli u provedbi istraživanja ispunjavanjem ankete.
Učenice su nakon izračunavanja količine šećera koju sadrži određeni proizvod, istu tu količinu izvagale i fotografirale uz njega, u svrhu vizualizacije i osvještavana o tome koliko točno šećera unosimo konzumacijom tog prehrambenog proizvoda.
Pripremila: |
Osnovna škola Milka Cepelića Vuka |